Je bent geen kalf als je melk drinkt: JEP muilkorft EVA

wrapper2

wrapper

Je bent een kalf als je melk drinkt’, met die woorden, grafisch getatoeëerd op een uier, deed EVA vzw mee aan De Standaard Solidariteitsprijs. De advertentie werd door de jury van De Standaard geselecteerd en verscheen paginagroot in de krant. Tot onvrede van enkele melkdrinkers die zich beledigd voelden en klacht indienden bij de JEP (Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame). De JEP oordeelde dat de klagers gelijk hebben en vraagt EVA om de advertentie niet meer te gebruiken.

EVA legt zich bij die beslissing neer, maar vraagt zich wel af in welke mate een orgaan zoals de JEP een ludiek bedoelde campagne van een vzw die een maatschappelijk thema wil aansnijden, mag verbieden. Vanaf wanneer is een campagne echt beledigend en wie bepaalt dit?

De reacties bleven dan ook niet uit. Lees hier meer in De Standaard en op Knack.
Het resultaat van de beslissing van de JEP is dat onze advertentie massaal gedeeld werd op sociale media.

Niet beledigend bedoeld
EVA en DIFT, het bureau dat de advertentie ontwierp, hadden in elk geval nooit de intentie om mensen te beledigen. De bedoeling was om mensen even te laten stilstaan bij de gewoonte om melk te drinken die eigenlijk voor kalfjes bedoeld is. Met de slogan willen we de aandacht vestigen op plantaardige alternatieven voor melk die gezonder, diervriendelijker en duurzamer zijn.
We willen zo wat tegengewicht bieden voor de melkreclames waarmee we overspoeld worden op televisie. Die spotjes worden doorgaans gepresenteerd als “boodschap van algemeen nut”.Calcium moet, melk niet.

Calcium moet, melk niet
Calcium kan je ook uit andere producten halen: verrijkte plantaardige melkalternatieven zoals sojadrink, maar ook groene bladgroenten zoals boerenkool, rucola en broccoli en zaden en peulvruchten zijn een goede, gezonde bron van calcium. Deze plantaardige calciumbronnen hebben het voordeel dat ze geen verzadigde vetten bevatten en ook rijk zijn aan vele andere vitaminen, eiwitten en vezels. Bovendien hebben ze een veel lagere ecologische voetafdruk dan zuivelproducten en worden ze geproduceerd zonder dierenleed.

100 g tofu bevat bijvoorbeeld 250 mg calcium, 100 g boerenkool = 210 mg, 100 g spinazie = 150 mg en 100 g amandelen = 250 mg. Ter vergelijking, 100 ml halfvolle melk bevat 123 mg calcium.

Zonder kalfjes geen melk
De meeste mensen weten niet dat er voor de productie van melk dieren moeten sterven. België heeft ongeveer een half miljoen melkkoeien, die ieder zo'n 27 liter melk per dag geven. Om melk te blijven geven, moet een koe vaak genoeg drachtig zijn. Koeien worden om de dertien maanden kunstmatig zwanger gemaakt. De kalfjes worden onmiddellijk na de geboorte weggehaald bij de moeder. De jonge stiertjes worden na veertien dagen naar de vleeskalverhouder gebracht.

We roepen dan ook iedereen op om niet langer het kalf uit te hangen en het eens zonder melk te proberen. Dat kan heel eenvoudig op evavzw.be/easyvegan

Je kan niet meer op onze advertentie stemmen, maar wel nog op de andere vegan advertentie van DIFT. Zeker doen!

14/08/2017